Pravila

Na osnovi članka 54. stavka 1. Zakona o igrama na sreću (NN 87/09, 35/13, 158/13, 41/14, 143/14) i članka 44. stavka 1. Pravilnika o prostornim i tehničkim uvjetima za priređivanje igara na sreću u casinima, na automatima i uplatnim mjestima kladionica (NN 38/10, 130/10,69/11, 15/12, 151/14), Uprava trgovačkog društva FAVORIT SPORTSKA KLADIONICA d.o.o. za klađenje i usluge, Zagreb, (dalje: Priređivač), dana 25.02 .2016. godine, donosi

PRAVILA IGRE NA SREĆU - KLAĐENJE

Članak 1

Ovim se pravilima uređuju uvjeti za priređivanje kladioničke igre klađenje (u daljnjem tekstu: klađenje) koju priređuje FAVORIT SPORTSKA KLADIONICA d.o.o. Branimirova 29, Zagreb (dalje: Priređivač)

Članak 2.

Kladioničke igre su igre na sreću koje podrazumijevaju:

 • klađenje na rezultate pojedinačnih ili skupnih sportskih natjecanja
 • klađenje na uspjeh plesnih, pjevačkih, glazbenih i sličnih natjecanja
 • ostala klađenja

Klađenje je igra u kojoj sudionik pogađa ishode sportskih i drugih događaja predloženih po priređivaču, a iznos eventualnog dobitka određen je visinom tečaja i iznosom uloga. O dobitku ili gubitku odlučuje slučajnost ili unaprijed nepoznata okolnost ili događaj naveden od organizatora u unaprijed određenim uvjetima igranja. Klađenje je igra koja se trajno priređuje.

Članak 3.

Ova Pravila jesu isključiva zakonska i pravna osnova za zaključivanje ugovora o sudjelovanju u igri (Ugovor o pristupu).

Ugovor iz članka 1. zaključuje se između priređivača i sudionika (igrača) na osnovi prihvata ponude, sadržane u ovim Pravilima, po slobodno izraženoj volji sudionika činom uplate listića za klađenje.

Sudjelovanje u igri (klađenju) podrazumijeva da je igrač prihvatio Pravila igre, stoga nepoznavanje odredbi ili njihovo subjektivno tumačenje neće se uzeti u obzir u slučaju spora.

Ova Pravila obvezuju sve subjekte koji stupaju u međusobni odnos u povodu priređivanja igre na sreću klađenje (priređivača-osobe ovlaštene za primanje uplate, sudionike-igrače, te treće osobe).

Članak 4

Osobe mlađe od 18 godina nemaju pravo pristupa klađenju, a zaposlenicima priređivača zabranjeno je sudjelovanje u igri.

U svrhu zabrane pristupa i klađenja osobama mlađim od 18 godina, djelatnik priređivača može zatražiti ispravu o identitetu.

Članak 5

Sudionik u klađenju je fizička osoba koja je sa priređivačem zaključila ugovor iz članka 3. Pravila o čemu posjeduje potvrdu o uplaćenom iznosu (dalje: listić).

Svi se podaci o okladi, prije ispisa samog listića za klađenje, upisuju na magnetski medij priređivača.

Članak 6.

Uplate za klađenje se primaju na teritoriju Republike Hrvatske u poslovnicama priređivača, putem terminala za klađenje i putem klađenja na daljinu (internet i SMS) temeljem suglasnosti Ministarstva financija Republike Hrvatske.

Članak 7.

Osobama (igračima) koji ne prihvaćaju ova pravila ili svojim ponašanjem remete kućni red, priređivač može stalno ili privremeno zabraniti ili ograničiti sudjelovanje u klađenju.

Članak 8.

Ova Pravila se nalaze u svim poslovnicama i terminalima za klađenje, kao i na službenoj Internet stranici priređivača. Osobe zainteresirane za sudjelovanje u klađenju mogu na navedenim mjestima upoznati se sa Pravilima.

Članak 9.

Priređivač prima oklade na događaje, koji su objavljeni u kladioničkoj listi. Svaki događaj na kladioničkoj listi ima određen omjer (u daljnjem tekstu: "tečaj"), koji određuje priređivač.

Vrijednost dobitka na pojedinom listiću izračunava se množenjem tečaja događaja na listiću i iznosa uloga.

Članak 10.

Prije svakog početka primanja oklada priređivač javno objavljuje kladioničku listu.Kladionička lista sadrži najmanje slijedeće podatke:

 • broj događaja
 • imena-nazive sudionika
 • datum i vrijeme početka događaja
 • eventualni tečaj za svaki tip događaja
 • eventualna ograničenja broja kombinacija
 • naziv lige ili vrste natjecanja

Podaci na kladioničkoj listi informativnog su karaktera. U slučaju pogreške ili promjene na kladioničkoj listi priređvač uzima u obzir podatke, koji su dani u trenutku sklapanja oklade.

Članak 11.

Uplata za sudjelovanje u klađenju prima se na listiću na kojem je naznačena skraćeni naziv tvrtke priređivača, serijski broj listića, podaci o poslovnici ili o terminalu za klađenje, KB (interni kontrolni broj), datum, vrijeme uplate, polja za događaje i tipove, ukupni tečaj, ulog, mogući dobitak, postotak i iznos manipulativnog troška, zbroj uloga i manipulativnog troška.

Članak 12.

Klađenje na utakmice bez Hendikepa moguće je, ako su prikazani sljedeći tečajevi:

 • Pobjeda prvog tima – u ponudi je označeno znakom "1".
 • Neriješeno – označeno znakom "X".
 • Pobjeda drugog tima - označeno znakom "2".
 • Pobjeda prvog tima ili neriješeno (prvi tim ne gubi) označeno je dvoznakom "1X". Da bi se ostvario dobitak za okladu na takav ishod, neophodno je da prvi tim pobijedi ili odigra nerješeno.
 • Pobjeda prvog tima ili pobjeda drugog tima (bez neriješenog rezultata) označeno je dvoznakom "12". Da bi se ostvario dobitak za okladu na takav ishod, neophodno je jedan od protivnika pobijedi, tj. da rezultat ne bude neriješen.
 • Pobjeda drugog tima ili nerješeno (drugi tim ne gubi) označeno je dvoznakom "X2". Da bi se ostvario dobitak za ishod takve oklade, neophodno je da drugi tim pobijedi ili odigra neriješeno.

Oklade na pobjedu tima/sudionika natjecanja s Hendikepom.

"Hendikep" je prednost ili nedostatak sudionika natjecanja, koji je izražen u golovima/bodovima/setovima, itd. od strane priređivača .Hendikep se nadodaje natjecatelju na odgovarajući rezultat, postignutom u natjecanju. Ako je na sljedeći način rezultat dobiven u korist odabranog sudionika, tada se on smatra pobjednikom, i oklade na njega sa Hendikepom su dobitne. Isplate se isplaćuju po tečaju dobitka, koji je prikazan u opisu oklade. U slučaju da je rezultat u korist protivnika, oklade su gubitne.

Ako je rezultat s Hendikepom neriješen, tada tečaj pada na 1 (oklada podliježe povratu).

Naprimjer:

Tim 1 Tim 2 Hendikep 1 Tečaj 1 Hendikep 2 Tečaj 2
Inter Cagliari -2 2.25 +1.5 1.9

Naprimjer, ako je oklada zaprimljena na pobjedu Cagliari sa Hendikepom. Hendikep za oklade na Cagliari (Hendikep 2) jednaka je Hendikepu "+1.5". Za dobitnu okladu s Hendikepom "+1.5" neophodno je da Cagliari ne izgubi s razlikom većom od 1 gola, s obzirom na to da je Hendikep +1.5 uračunat u njihov broj golova.

Moguće su sljedeće varijante:

 • Cagliari je pobijedio ili su timovi odigrali neriješeno, ili je Cagliari izgubio sa 1 razlike, naprimjer, rezultatom 2:1. U tom slučaju sa Hendikepom (+1.5) rezultat bi bio 2:2.5 u korist Cagliarija (Hendikep na Inter prilikom određivanja rezultata oklada na Cagliari ne uzima se u obzir). Oklade su dobitne.
 • Cagliari je izgubio s razlikom većom od 1 gola. Naprimjer, rezultat utakmice bio je 2:0. S Hendikepom (+1.5) rezultat bi tada bio u 2:1.5 u korist Intera. U tom slučaju, oklade na pobjedu Cagliarija s Hendikepom su gubitne.

Analogno tome, prilikom oklada na pobjedu Intera s Hendikepom "-1.5" moguće su sljedeće varijante:

 • Inter je pobijedio sa razlikom od 2 ili više golova, naprimjer 3:0. Sa Hendikepom (-1.5) rezultat bi bio 1.5:0 u korist Intera. Oklade su dobitne.
 • U slučaju da je Inter pobijedio s razlikom od 1 gola (npr. 2:1), te ako su timovi odigrali neriješeno ili je pobijedio Cagliari. S Hendikepom -1.5 rezultat za okladu na Inter iznosi ukupno 0.5:1 u korist Cagliarija, stoga su oklade gubitne.

Oklade na ukupan zbroj (golova/koševa/poena) na utakmici. Potrebno je pogoditi broj golova/koševa/poena, bodova ili gameova, zabijenih/postignutih/nakupljenih u natjecanju od strane tima ili pojedinca. Za dobitak oklade potrebno je pogoditi hoće li biti zabijeno/sakupljeno/dobiveno više ili manje od iznosa koji je prikazan u ponudi ili točan ukupan zbroj. Pri definiranju pojedinačnog ukupnog broja uzimaju se u obzir samo golovi/poeni/koševi postignuti protivniku. U slučaju da se rezultat poklapa sa ukupnim zbrojem predloženim od strane priređivača, tečajevi dobitaka oklada na "manje" ili "više" obračunava se po tečaju "1".

Naprimjer:

Pretpostavimo da za nogometnu utakmicu ukupni zbroj (postignutih golova) iznosi "4", i ponuđena je oklada na ukupan zbroj golova sa dva ishoda: više ili manje od ponuđenog ukupnog zbroja.

 • U slučaju da na utakmici bude postignuto manje od 4 pogotka (0:0, 1:0, 0:1, 1:1, itd.), oklade na manje od "4" su dobitne, a na više od "4" su gubitne.
 • U slučaju da na utakmici bude postignuto više od 4 pogotka (4:1, 4:2, 3:2, itd.), oklade na manje od "4" su gubitne, a na više od "4" su dobitne.
 • Ukoliko na utakmici bude postignuto točno 4 gola (3:1, 4:0, 2:2, 1:3, 0:4) za sve oklade na više od "4" i na manje od "4" podliježu povratu.

"Hendikepi", "ukupni zbrojevi" i tečajevi na događaje, prikazani su u ponudi tekućeg dana, mogu se izmijeniti posve svake oklade, ali uvjeti ranije zaprimljenih oklada se ne mijenjaju, osim u slučaju tehničkih i očiglednih grešaka u ponudi.

Rezultat utakmice/seta – prilikom takve oklade potrebno je pogoditi točan rezultat utakmice/seta.

Oklada na rezultat poluvrijeme/kraj utakmice. Prilikom takve oklade potrebno je istovremeno pogoditi rezultat prvog poluvremena i na kraju utakmice.

Oklade na pobjedu u natjecanju ili prolaz u sljedeći krug turnira. U slučaju da prijavljeni natjecatelj iz bilo kojeg razloga ne može započeti natjecanje, tada oklade na tog sudionika podliježu povratu. Ukoliko bi dva ili više natjecatelja podijele pobjedu u natjecanju, dobitak na svakoga od njih isplaćuje se prema tečaju dobitka, koji se izračunava po formuli T = ( T poč. – 1)/N + 1, gdje je T poč. = početni tečaj na pobjednika, a N – broj pobjednika natjecanja).

Oklade na statistiku kola ili aktualnog dana. U slučaju da je u kolu potvrđena barem jedna neodigrana utakmica, tada oklade na statistiku kola podliježu povratu, osim oklada, čiji rezultat je jednoznačno određen (npr. bude li rezultat neriješen 0:0, itd.) Kladionica ima pravo na povrat oklada na statistiku kola ili aktualnog dana u slučaju da se pojavi informacija iz službenih izvora o otkazivanju bilo koje utakmice prije početka kola.

Oklade na parni ili neparni broj ukupnog zbroja golova ili bodova ma utakmici. Ukupan zbroj utakmice s rezultatom 0:0 određuje se kao parni.

Oklade na događaje unutar određenog perioda, vremena koje je potrebno za određeni događaj (npr.1. Gol, 1. žuti karton, itd.). U tom slučaju, potrebno je pogoditi točno vijeme (minutu utakmice) unutar kojega će se dogoditi odabrani događaj. Točno vrijeme za izračun takvih oklada određuje se bez da se uzimaju u obzir sekunde (npr. vrijeme 1. žutog kartona 44 min. 30 sek. - 45. minuta).

Pobjeda u posljednji trenutak je vrsta oklade, u kojoj se predlaže klađenje na tim, koji je tijekom utakmice gubio, ali je na kraju utakmice pobijedio.

Kladionica također može predložiti u ponudi bilo koje druge varijante i vrste oklada.

Podrobnija informacija o vrstama rezultata prikazana je u člancima o pojedinim vrstama sportova.

Članak 13.

Vrste oklada:

 • "Obična oklada“ je oklada na rezultate nekoliko nepovezanih događaja. Za dobitak u običnoj okladi neophodno je da nijedan rezultat ne bude gubitan. Da bi se ostvario dobitak, treba pogoditi sve događaje, koji su prikazani u običnoj okladi, gubitak jednog događaja u običnoj okladi znači gubitak cijele obične oklade. Dobitak u običnoj okladi jednak je umnošku oklade na tečaj svih rezultata, koji su uključeni u običnu okladu.
  • Maksimalna količina rezultata (događaja) u običnoj okladi na oklade prije utakmice – 30.
  • Maksimalna količina rezultata (događaja) u običnoj okladi na oklade Uživo – 20.
 • "Sistem" je opcija klađenja na određen broj događaja koji uključuje prognoze za cijelu kombinaciju obične oklade s istim brojem događaja u ponudi.
  • Dobitak u Sistemu izračunava se kao zbroj dobitaka u više običnih oklada, koji su uključeni u Sistem. Svaka obična oklada, koji je u Sistemu uplaćuje se odvojeno.
  • Maksimalan broj događaja u sistemu je 15.

U običnoj okladi i Sistemu zabranjeno je kombiniranje nekoliko događaja, koji se odnose na jednu te istu utakmicu, čak iako se oni međusobno ne utječu direktno jedan na drugoga. U slučaju da su u običnoj okladi ili Sistemu uključeni bilo koji događaji, koji se odnose na takvu utakmicu, tada navedena oklada podliježe povratu, čak iako kompjuterski program za zaprimanje oklada nije blokirao navedenu okladu prilikom njenog zaprimanja. FAVORIT SPORTSKA KLADIONICA isključivo zadržava pravo određivanja, da li navedeni događaji utječu međusobno jedan na drugoga.

Pri klađenju na prolaz/ne prolaz iz grupe, u običnoj okladi i Sistemu dopušteno je klađenje samo na jedan tim iz odabrane grupe. Ukoliko su u običnoj okladi ili Sistemu odabrane oklade na prolaz/ne prolaz za nekoliko timova iz iste grupe, tada navedene oklade podliježu povratu, čak iako kompjuterski program za zaprimanje oklada nije blokirao navedenu okladu prilikom njenog zaprimanja.

Konačni tečajevi dobitaka na sve nabrojene vrste oklada određuju se na osnovi značajki određivanja tečaja na pojedine rezultate (igra u Hendikepu, ukupni zbrojevi, itd.), a također na osnovi odustajanja ili odgode događaja, kako je određeno Pravilnikom. Za izračunavanje navedenih rezultata tečaj se izjednačuje sa "1".

Detaljno objašnjenje postupka izračunavanja oklada pogledajte u članku Značajke izračunavanja oklada.

Članak 14.

Minimalna uplata po pojedinom listiću je 1,00 kn.

Maksimalni čisti dobitak po jednom listiću iznosi 10.000.000,00 kn. Promjena i ograničenje eventualnog uloga i dobitka je u nadležnosti priređivača.

Pod čistim se dobitkom smatra razlika između eventualnog dobitka i uloga.

Poslije svake uplate priređivač naplaćuje manipulativne troškove u iznosu prikazanom na listiću. Promjena visine ili ukidanje naplate manipulativnog troška je u nadležnosti priređivača.

Članak 15.

Izračun i isplata dobitaka vrši se na osnovi vrijedećih oklada prema odgovarajućoj ponudi, te na osnovi navedenih pravila u sustavu priređivača FAVORIT SPORTSKA KLADIONICA. Oklade trebaju biti zaprimljene i potvrđene od strane priređivača.

FAVORIT SPORTSKA KLADIONICA objavljuje vrijedeće rezultate na osnovi službenih izvještaja i alternativnih izvora informacija (uključujući video-zapis) poslije završetka događaja. Izračun oklada vrši se na osnovi rezultata, objavljenih na stranici www.favbet.hr u rubrici "Rezultati" ("Standardna verzija"). Rezultati koji su prikazani u rubrici "Proširena verzija", predstavljaju samo informativni servis treće strane, te ne utječu na izračun oklada, i ne smatraju se službenim izvorom. U slučaju nepodudarnosti rezultata iz različitih izvora informacija, prilikom očiglednih grešaka kod određivanja rezultata za izračun oklada konačnu odluku preuzima priređivač FAVORIT SPORTSKA KLADIONICA.

Izračun oklada vrši se poslije stvarnog završetka događaja u tijeku sljedećih vremenskih intervala:

 • za oklade u pre-matchu – odmah poslije dobivene informacije iz službenih izvora, ali ne kasnije 3 dana od trenutka završetka sportskog ili drugog događaja
 • za oklade Uživo – u tijeku 20 min od trenutka završetka utakmice, u slučaju više sile, ne kasnije 3h od trenutka završetka sportskog ili drugog događaja.

Iznos dobitka uplaćuje se klijentu na račun poslije izračuna oklada najkasnije nakon10 min.

Svi upiti od strane klijenata u vezi ispravnosti rezultata trebaju se temeljiti na osnovi službenih izvora informacija (na službenim stranicama saveza navedenih prvenstava), navedenih u dodatku pravila. Informacije sa drugih izvora ne mogu se smatrati temeljem za pregled/izračun oklada.

Datum i vrijeme početka događaja, prikazani u ponudi su informativnog karaktera. Pogrešno upisani datum ili vrijeme održavanja utakmice ne mogu biti osnovom za poništavanje oklade. Ako se događaj održi ranije od prvobitno objavljenog datuma, rezultat se smatra važećim, a oklade podliježu izračunu, ako su zaprimljene prije početka događaja. U slučaju odgode događaja unutar 25h od prvobitnog vremena početka događaja, prikazanog u ponudi, oklada na događaj je važeća. Oklade za događaje, koji su odgođeni nakon 25h podliježu povratu, a iz obične oklade i Sistema se izbacuju (osim u slučajevima već određenih i odgovarajućih članaka o vrstama sporta). Obračunavanje počinje od trenutka očekivanog početka događaja. Oklade poslije stvarnog početka događaja, osim oklada Uživo podliježu povratu, osim sljedećih izuzetaka:

 • oklade na košarkaške, hokejaške i bejzbol utakmice liga iz Sjeverne Amerike podliježu povratu, ako utakmica nije odigrana i odgođena je za 10h kasnije od vremena, prikazanog u ponudi
 • oklade na teniske mečeve, koje su važeće do kraja turnira
 • natjecanja iz lagane atletike, klizanja, skijanja, čije su oklade važeće ako je događaj odgođen prije kraja navedenog datuma, prikazanog u izvještaju, ukoliko ne dođe do promjene mjesta natjecanja.

Ako oklada podliježe povratu, takva oklada se smatra dobitnom, ali s tečajem "1". Kod "Solo" oklada klijentu se vraća natrag uplata za navedenu okladu. U slučaju obične oklade ili Sistema, opći tečaj se mijenja na sljedeći način (kod događaja, koji podliježe povratu, tečaj se izjednačava sa "1", a tečajevi na sve ostale događaje se ne mijenjaju, te se ukupan tečaj izračunava na sličan način; samo tečaj rezultata na događaj, za kojega je bio određen povrat, te koji odgovara jednom od množitelja ukupnog tečaja obične oklade ili Sistema izjednačava se sa "1").

Naprimjer: Obična oklada

Događaj Rezultat Tečaj
Finska-Moldavija Pobjeda 1 1,55
Malta-Hrvatska Hrvatska (-2) 1,7
Bugarska-Engleska Pobjeda 2 1,5

Ukupan tečaj obične oklade = 1,55*1,7*1,5 = 3,95.

Ako Finska i Engleska pobijede u gore navedenim utakmicama, a Hrvatska pobijedi sa razlikom od 2 gola, navedena obična oklada je dobitna, ali pri izračunu ukupnog tečaja umjesto 1,7 (tečaj za pobjedu), tečaj se izjednačuje sa "1" i ukupni tečaj navedene obične oklade bit će jednak 1,55*1*1,5 = 2,325.

Ukoliko se navedeno ne kosi sa posebnim pravilima pojedinih vrsta sporta, službenim rezultatom utakmice bit će priznat onaj, koji je objavljen na dan utakmice. Bilo koje moguće izmjene rezultata određene pregledom rezultata događaja od strane rukovodećih saveza i disciplinskih mjera na štetu timova ne uzimaju se u obzir, a početni rezultati izračuna oklada ostaju na snazi. U slučaju povrede sportskih principa i organizacije "dogovorene" utakmice, priređivač ima pravo blokirati uplate za navedeni događaj i poništiti oklade na navedenu utakmicu. Po istom sistemu, u slučaju dugoročnih oklada sve izmjene u plasmanu sudionika, koje su se dogodile nakon 25h od službenog završetka turnira ne uzimaju se u obzir.

Događaj se smatra prekinutim, u slučaju da utakmica nije odigrana prema vremenu određenom u pravilniku navedenog turnira, čak iako je rezultat, prilikom kojeg je događaj prekinut, kasnije utvrđen kao konačan.

U slučaju ako je događaj prekinut oklade na usporedni rezultat poluvremena (trećina i sl.) podliježu povratu.

Ako je utakmica prekinuta i stavljena u ponudu naknadno, bez napomene o rezultatu ili vremenu prekida, oklade podliježu povratu.

Prilikom izmjene formata sportskog događaja (utakmice, poluvremena, itd.) oklade se izračunavaju samo prema stvarno odigranim rezultatima: Pobjeda 1, Pobjeda 2, neriješeno, 1X, X2, 12 itd. Ostale vrste oklada podliježu povratu. U tom slučaju FAVORIT SPORTSKA KLADIONICA dužna je obavijestiti igrače o zaprimanju oklada na događaj sa izmijenjenim formatom, pomoću objavljivanja odgovarajuće informacije na stranici www.favbet.hr, na informativnim pločama i sl. Naprimjer: u 4. i 5. meču Davis Cupa format meča u 5 setova može se izmijeniti na format meča u 3 seta.

Ako su sastavnice sportskog događaja s promijenjenim formatu u trenutku izmjene završile i ne protive se Pravilniku o vrstama sporta (naprimjer: nogometno poluvrijeme – 45min, teniski set – 6 gejmova, trećina u hokeju – 20 min, košarkaška četvrtina – 12 min), tada se obračun vrši prema navedenim sastavnicama.

U slučaju odgode utakmice, sve oklade na navedenu utakmicu podliježu povratu 25h od trenutka objave informacije na službenim izvorima.

Kod odustajanja ili izmjene rezultata (demonstracije, doping, itd.) za izračun dobitka koristi se prvobitni rezultat sportskog ili drugog događaja.

U sustavu natjecanja sa prolazom u sljedeći krug, u slučaju promjene datuma utakmice na sljedeće dane ili izmjene lokacije (neutralni teren), oklade se smatraju važećima. Ako je "prolaz" tima, koji je ušao u sljedeći krug iz bilo kojeg razloga kasnije poništen, tada se odustajanje ne uzima u obzir, a isplata se vrši prema rezultatima odigranih utakmica. Ako druga utakmica nije odigrana ili je prekinuta i nije odigrana u roku od 25h od datuma, prikazanog u ponudi, tada sve oklade na navedeni događaj, uključujući "prolaz" podliježu povratu, te se izbacuju iz obične oklade i Sistema. U slučaju da nijedna od utakmica nije održana, tada oklade podliježu povratu, te se izbacuju iz obične oklade i Sistema.

Ako se sljedeće ne protivi posebnim pravilima za pojedine vrste sportova, te sudionik/tim na kojega/koju je bila zaprimljena oklada iz bilo kojeg razloga ne može nastaviti sudjelovati u događaju, tada je navedena oklada važeća, te se smatra gubitnom, osim u iznimnim slučajevima:

 • događaj/turnir je otkazan
 • događaj/turnir se smatra neodigranim
 • promijenjeno je mjesto događaja
 • događaj/turnir je prekinut i nije započet u tijeku 25h nakon početnog datuma starta ili je odgođen, ali nije odigran u tijeku 25h poslije početnog planiranog vremena starta (osim oklada Uživo)

Za pojedine vrste sporta moguće su dodatne značajke obračuna oklada, koje su detaljnije prikazane u odgovarajućim člancima prema vrstama sporta u navedenom Pravilniku.

U spornim situacijama, koje se tiču značajki obračuna nekih oklada, a koje nemaju presedana, konačnu odluku donodsi priređivač FAVORIT SPORTSKA KLADIONICA.

Double – točno dva pogotka jednog igrača, postignuta na istoj utakmici

Hat-trick – točno tri pogotka jednog igrača, postignuta na istoj utakmici. Ako se na utakmici dogodi Hat-trick, oklade na double se smatraju gubitnima.

Poker – točnp četiri pogotka jednog igrača, postignuta na istoj utakmici. U slučaju da se na utakmici dogodi Poker, oklade na Double i Hat-trick smatraju se gubitnima.

Penta-trick – točno pet golova, pogotka jednog igrača, postignuta na istoj utakmici. U slučaju da se na utakmici dogodi Penta-trick, oklade na Double, Hat-trick i Poker smatraju se gubitnima.

Članak 16.

Za ispravnu prognozu sportskih događaja i drugih oklada, tečajnik određuje prognozu za sljedeće događaje:

Vrste sporta

S ciljem da bi ispravno prognozirao oklade na rezultate sportskih događaja i ostalih vrsta oklada, priređivač uzima u obzir događaje, za koje vrijede sljedeća pravila:

NOGOMET

 • Za rezultat događaja uvijek se uzima u obzir ishod ostvaren u regularnom vremenu, utvrđenom pravilima natjecanja, osim u slučaju kada priređivač već u ponudi odredi da se za neki događaj uzima u obzir konačan rezultat. Nikakve druge izmjene, odluke drugih osoba ili komisije ne uzimaju se u obzir.
 • Ako iz bilo kojeg razloga događaj nije održan ili je prekinut i nije završen u tijeku od 25h od trenutka, prikazanog u ponudi, tada sve oklade na navedeni događaj, uključujući "prolaz" podliježu povratu, te se izbacuju iz obične oklade i Sistema.
 • Oklada na statistiku utakmice: broj žutih kartona, kornera, udaraca u okvir gola, udaraca pored vrata, posjed lopte. Predlaženo je pogađanje hoće li se u nogometnoj utakmici dogoditi više ili manje žutih kartona, kornera, udaraca u okvir gola, udaraca pored vrata od ponuđenog broja. U slučaju da se dogodi da ukupni zbroj žutih kartona, kornera, udaraca u okvir gola, udaraca pored vrata bude jednak broju u ponudi, oklade podliježu povratu. U slučaju da isti igrač dobije 2 žuta kartona, što dovodi do isključenja igrača, drugi žuti karton se ne uzima u obzir u ukupnom zbroju žutih kartona. Uzmaju se u obzir samo oni žuti kartoni, koji su pokazani igračima na terenu a ne zamjenskim igračima.
 • Pri klađenju na Sudačku nadoknadu, tj za koliko minuta će se produžiti drugo poluvrijeme uzima se u obzir informacija, koju daje četvrti sudac podizanjem semafora.
 • Uz iznimku oklada na razvoj utakmice/tijek igre, koje se ne mogu dalje razvijati ako utakmica nije odigrana do kraja. Naprimjer, igra je zaustavljena u 58. minuti pri rezultatu 1:0 i tada se iz tijeka utakmice pohranjuje samo onaj događaj, koji ne može biti izmijenjen u slučaju da se utakmica nastavi. Sve ostale oklade (Hendikep, tri gola, gost daje gol, poluvrijeme/kraj) obračunavaju se sa tečajem "1".
 • U slučaju izmjene mjesta održavanja utakmice koje priređivač nije objavio, događaj je važeći ukoliko nije došlo do zamjene domaćina terena. U slučaju zamjene domaćinstva, oklada se obračunava sa tečajem "1".
 • Što se tiče oklada na igrače koji zabiju prvi pogodak, oklade se zaprimaju samo na igrače koji su igrali u početnom sastavu. Ako je igrač ušao kao zamjena ili nije sudjelovao u navedenoj utakmici, oklade na navedene događaje smatraju se nevažećima, te se obračunavaju prema tečaju "1".
 • U slučaju oklade na to da igrač daje/ne daje gol, ukoliko igrač postigne autogol, isti se ne uzima u obzir.

Američki nogomet, košarka, odbojka, hokej, rukomet

 • Za rezultat događaja uvijek se uzima u obzir ishod ostvaren u regularnom vremenu (vrijeme određeno pravilima određenog događaja), osim u slučaju kada priređivač već u ponudi odredi da se za neki događaj uzima u obzir konačan rezultat. Nikakve naknadne promjene, odluke treće strane ili komisije ne uzimaju se u obzir.
 • Oklade na broj koševa/golova/poena igrača računaju se s produžecima, ako nije određeno drugačije.
 • Ako je događaj otkazan, odgođen ili prekinut prije isteka regularnog vremena, a događaj nije ponovljen unutar 25h, oklade na navedeni događaj nisu važeće, te se obračunavaju prema tečaju "1", osim oklada koje su u trenutku prekidanja utakmice jednoznačno određene.
 • Ukoliko je utakmica prekinuta, a igrač se kladio na rezultat koji je postignut, te ga naknadni događaji nisu mogli izmijeniti, tada oklada vrijedi. Ostale oklade se obračunavaju sa tečajem "1".
 • U slučaju promjene mjesta događaja, a priređivač nije o tome obavijestio - oklada je važeća. U slučaju da je došlo do zamjene domaćinstva terena, oklada se obračunava prema tečaju "1".
 • Za rezultate oklada u košarci na 4. četvrtinu i 2. poluvrijeme u klađenju Uživo i Prematch ponudi računaju se s produžetkom.
 • Rezultati oklada za Netball na 4. četvrtinu određuju se s produžetkom.
 • Kod Australskog nogometa rezultati oklada na 2. poluvrijeme u klađenju Uživo i Prematch ponudi računaju se s produžetkom.

BEJZBOL

 • Ako utakmica, prikazana u dnevnoj ponudi nije odigrana unutar 24h po lokalnom vremenu, ili nije odigrana unutar 10h od trenutka stvarnog početka utakmice, tada sve oklade podliježu povratu.
 • Ukoliko je istoga dana predviđeno odigravanje dviju baseball utakmica u cijelosti u kojima sudjeluju iste momčadi, a tečajnik predlaže za klađenje samo jedan događaj, tada se rezultat obračunava prema prvoj utakmici. U slučaju zamjene najavljenog bacača (pitcher), sve oklade se smatraju važećima.
 • Obračun oklada vrši se uključujući sve dodatne inninge. Kod prijateljskih susreta moguć je neriješen rezultat. U tom slučaju oklade na pobjedu podliježu povratu ako u ponudi nije prikazan tečaj na neriješeno.
 • U svim bejzbolskim prvenstvima osim MLB utakmica se smatra odigranom ako nije odigrano manje od 6,5-7 inninga. U prvenstvu MLB utakmica se smatra odigranom ako nije odigrano manje od 8,5-9 inninga.
 • Prva polovica utakmice smatra se odigranom ukoliko su timovi odigrali punih 5 inninga.
 • Oklada "domaćini-gosti". Oklade se zaprimaju na utakmice jednog kola predloženog u ponudi. Ako samo u jednoj utakmici nije odigrano 6,5-7 inninga (u prvenstvu MLB ne manje od 8,5-9 inninga), oklade podliježu povratu. Pobjednik se određuje prema zbroju bodova, osvojenih od strane domaćina u odnosu na zbroj bodova osvojenih od strane gostiju. U slučaju istog broja bodova, oklade podliježu povratu.

LOTO

 • Priređivač priređuje klađenje na izvlačenja lota različitih država koje su prikazane u ponudi, osim oklada na izvlačenje lota na teritoriju Republike Hrvatske (loto Hrvatske Lutrije).
 • Kao rezultat događaja uzimaju se u obzir samo službeni rezultati izvlačenja svake pojedine lutrije, i tiču se samo glavnih brojeva. Dodatni brojevi se neće uzimati u obzir.
 • Oklade nakon stvarnog početka izvlačenja smatraju se nevažećima, te klijent ima pravo na povrat novca.
 • Ako istog dana održavaju dva izvlačenja jedne te iste lutrije, važećim će se smatrati rezultat glavnog (prvog) izvlačenja (izvlačenje A) ukoliko nije određeno drugačije.
 • Ako se izvlačenje (ili izvlačenja) ne održi dana navedenog u ponudi tada se oklade poništavaju, a klijent ima pravo na povrat novca.
 • Maksimalan broj kuglica s brojevima na koje priređivač može primiti okladu je uvijek jedna kuglica manje od izvlačenja pojedinog lota, osim ako se izvlači manje od pet kuglica.

Osim klađenja na brojeve lota , priređivač može ponuditi i specijalnu ponudu koja se može kombinirati sa ostalim događajima.

 • najmanji izvučeni broj (paran ili neparan)
 • najveći izvučeni broj (paran ili neparan)
 • ukupan zbroj (paran ili neparan) svih brojeva
 • da li će biti više parnih ili neparnih brojeva
 • više manjih (od 1 do 40), više većih (od 41 do 80)
 • pojedinačni zbroj izvučenih kuglica u određenom rasponu
 • najmanji broj/brojevi: da-ne (naprimjer, da li će ispasti ili ne kuglica s brojem «1» ili «2»)
 • Navjeći broj/brojevi: da-ne (naprimjer, da li će ispasti ili ne kuglica s brojem «79» ili «80»)
 • Da li će biti izvučen ili ne određeni broj
 • Da li će se dogoditi ili ne Jackpot

Pravila priređivača se odnose na sve situacije koje su navedene u pravilima.

TENIS

U slučaju da je prije početka meča jedan od navedenih natjecatelja zamijenjen drugim, oklade na takav događaj podliježu povratu osim u slučaju timskih natjecanja. U timskim natjecanjima prilikom zamjene jednog ili nekoliko igrača iz bilo kojeg razloga, sve oklade se smatraju važećima.

Oklade su važeće prilikom sljedećih slučajeva:

 • promjena podloge terena
 • promjena mjesta održavanja
 • promjena terena sa pokrivenog na otkriveni (i obratno)

Oklada na pobjednika turnira s obaveznim sudjelovanjem igrača u navedenom turniru. Prilikom odustajanja igrača od sudjelovanja u turniru prije početka meča, sve oklade na pobjedu u turniru zaprimljene na navedenog igrača podliježu povratu. Ukoliko je došlo do odustajanja ili diskvalifikacije igrača za vrijeme meča tada se sve oklade na njegovo osvajanje turnira smatraju važećima.

Ako je utakmica zaustavljena u prvom setu, te nije odigrana zbog odustajanja (diskvalifikacije, itd.), oklade na rezultate, koji su jednoznačno određeni do trenutka zaustavljanja utakmice važeće su. Oklade na rezultate čiji rezultat nije određen podliježu povratu.

Ako je utakmica zaustavljena u drugom, ili jednom od posljednjih setova, te nije odigrana zbog odustajanja (diskvalifikacije, itd.), oklade na pobjednika utakmice i rezultati, koji su jednoznačno određeni do treuntka zaustavljanja utakmice podliježu obračunu. Oklade na rezultate, čiji rezultat nije određen, te oklade na rezultate u neodigranim setovima podliježu povratu.

U slučaju kada je meč koji je sukladno ponudi trebao biti odigran u 3 seta, a u stvarnosti je odigran u 5 setova (i obrnuto), tada oklade na rezultat meča, Hendikep i na ukupan zbroj podliježu povratu, dok se oklade na čistu pobjedu smatraju važećima.

Informacija o podlozi terena objavljuju se na osnovi podataka iz službenih izvora. Reklamacije o neispravnim informacijama o podlozi terena u ponudi priređivač neće uzeti u obzir.

Klizanje i skokovi na trampolinu

 • Rezultati događaja uvijek su određeni redoslijedom određenim prvim službenim objavljivanjem. Sve naknadne izmjene ili odluke od trećih strana ili komisija neće se uzimati u obzir.
 • Ako nije drugačije određeno, sve oklade trebaju biti zaprimljene prije održavanja i finalnog natjecanja.
 • U slučaju da sudionici odustanu prije početka natjecanja, tečaj se izjednačuje sa "1".
 • Ukoliko je događaj otkazan, odgođen ili prekinut prije isteka regularnog vremena, te nije bio ponovljen u tijeku 25h, oklada na navedeni događaj smatra se nevažećom i obračunava se po tečaju "1", te nikakve naknadne promjene, odluke od trećih strana ili komisija neće se uzimati u obzir.
 • Oklada na pobjednika. Pobjednikom se smatra natjecatelj koji je u ukupnom natjecanju osvojio prvo mjesto. Ako igrač nije započeo natjecanje, oklade podliježu povratu.
 • Oklada "tko je bolji". Kod navedenih utakmica neophodno je pogoditi igrača koji će se bolje plasirati. Prilikom toga, boljim se smatra igrač koji je u ukupnom natjecanju osvojio najviše mjesto u poretku. Ako su oba igrača odustala od natjecanja, tada sve oklade podliježu povratu te se izbacuju iz obične oklade i Sistema.
 • Ako je nakon prekida događaj ponovljen na drugoj stazi, sve oklade zaprimljene na navedeni događaj podliježu povratu., osim oklada čiji je rezultat jednoznačno određen u trenutku prekida događaja.
 • U slučaju promjene zadane udaljenosti (dionice), broja natjecateljskih krugova ili u slučaju promjene mjesta održavanja natjecanja, sve oklade na navedeni događaj podliježu povratu.

Konjske, automobilske, motorne, biciklističe utrke i utrke jedrilicama

 • Oklada na pobjednika utrke. Pobjednikom se smatra natjecatelj koji je osvojio prvo mjesto u ukupnom poretku utrke. Oklade na natjecatelja za kojega nije prikazano testno vrijeme u prikazanim kvalifikacijama podliježu povratu.
 • Oklade na dobitnike nagrada utrke (1-3 mjesto), tj hoće li određeni vozač biti plasiran među prva tri vodeća natjecatelja.
 • Pobjednik svih oklada na kvalifikaciju određuje se sukladno službenom vremenu koje je objavljeno na službenim izvorima informacija.
 • Oklada "tko je bolji". U predloženoj ponudi potrebno je pogoditi vozača, koji će u natjecanju osvojiti više mjesto u ukupnom poretku.
 • Ako su oba natjecatelja odustala od natjecanja, tada se boljim smatra onaj vozač koji je završio veći broj krugova.
 • Ako su oba natjecatelja završili isti broj krugova, oklade podliježu povratu.
 • Ako je natjecatelj završio veći broj krugova, ali je bio diskvalificiran za vrijeme utrke, tada se boljim smatra bilo koji drugi natjecatelj, koji nije bio diskvalificiran za vrijeme utrke (čak iako nije završio niti jedan krug radi kvara na motoru vozila).
 • Ako su oba natjecatelja diskvalificirana za vrijeme utrke, oklade podliježu povratu.
 • Ukoliko je natjecatelj diskvalificiran, tada mu se računa broj krugova koje je prošao prije diskvalifikacije.
 • Kod grupnih natjecanja, boljom se smatra onaj tim koji je osvojio više bodova; u slučaju da oba tima nisu osvojila niti jedan bod tada se boljim smatra onaj tim, čiji je ukupan zbroj mjesta koja su zauzeli natjecatelji manji od zbroja mjesta drugog tima. Kod izjednačenja, oklade podliježu povratu.
 • Oklade «Završava/ne završava utrku». Predlaže se odrediti, da li će konkretan vozač završiti/neće završiti utrku.. Pri tome smatra se da je vozač , koji je prešao nekoliko krugova do kraja, ali je prema rezultatima utrke klasificiran sa zaostankom «n» krugova od vodećeg (lidera) završio utrku.
 • Za događaj završava/ne završava utrku uzima se u obzir službeni plasman sukladno pravilima natjecanja. (npr. u F1 to znači 90% odvoženih krugova sukladno pravilima FIA-e).
 • Poredak natjecatelja određuje se prema službenom ukupnom izvještaju, objavljenom odmah poslije završetka utrke. Naknadne diskvalifikacije natjecatelja poslije utrke, te promjene u ukupnom izvještaju ne uzimaju se u obzir.
 • Natjecatelji, koji su odvozili krug zagrijavanja, automatski se smatraju kvalificiranima da započnu utrku.

BORILAČKE VJEŠTINE

 • Ako je događaj prekinut, te nije započeo u tijeku 25h, tečaj se izjednačuje sa "1".
 • Borba započinje poslije prvog udarca gonga.
 • Oklada "pobjeda" označava pobjedu na bodove, pobjedu nokautom, pobjedu tehničkim nokautom, diskvalifikaciju protivnika ili njegovo odustajanje od daljnjeg sudjelovanja.
 • Oklada "pobjeda prije roka" označava pobjedu nokautom, pobjedu tehničkim nokautom, diskvalifikaciju protivnika ili njegovo odustajanje (tehnički poraz).
 • Oklada "pobjeda na bodove" označava pobjedu dobivenu odlukom suca poslije završetka svih rundi borbe.
 • Kod oklada na broj rundi, ukoliko borac nije započeo iduću rundu nakon udarca gonga, smatra se da je borba završena u prethodnom krugu.
 • Ako se izmijenio planirani broj rundi, tada se sve oklade na rezultat borbe smatraju važećima, a oklade na broj rundi podliježu povratu.
 • U slučaju izmjene mjesta održavanja borbea sve oklade su važeće.
 • Oklada na pobjedu u točnoj rundi – u kojoj će rundi biti ostvarena pobjeda. U tom slučaju podrazumijeva se da sudionik u borbi pobijedi u određenoj rundi. Ako je pobjeda proglašena od strane suca poslije završetka posljednje runde borbe, sve oklade na pobjedu u posljednjoj rundi smatraju se gubitnima.

LAGANA ATLETIKA

 • Rezultati događaja uvijek su određeni redoslijedom koji je određen prvim službenim objavljivanjem. Sve naknadne izmjene ili odluke od treće strane ili komisija neće se uzimati u obzir.
 • U slučaju da je događaj otkazan, odgođen ili prekinut prije isteka regularnog vremena, te nije ponovljen unutar tri dana do ponoći prema lokalnom vremenu, tada se oklada na navedeni događaj smatra nevažećom i obračunava se prema tečaju "1". Nikakve naknadne izmjene i odluke od treće strane ili komisije ne uzimaju se u obzir.
 • Izuzeci se tiču samo posebnih događaja (Olimpijske Igre, svjetska prvenstva, itd.), kada se zna da će se događaj održati nekada tijekom trajanja natjecanja. Navedeno pravilo se ne primjenjuje ako je događaj otkazan, odgođen ili je prekinut prije istjecanja osnovnog vremena, te nije ponovljen do ponoći sljedećeg dana. U tom slučaju očekuje se završetak natjecanja, a događaj se smatra važećim.
 • Ukoliko nije drugačije određeno, oklade na dvoboj protivnika smatraju se važećima ako se barem jedan od njih kvalificirao za finalnu utrku, a u protivnom oklada se poništava i obračunava prema tečaju "1".
 • Ako je događaj otkazan prije početka natjecanja, tečaj se obračunava sa "1". Ukoliko sudionik odustane ili bude diskvalificiran tijekom događaja ili se ne kvalificira u finale, smatra se da je sudjelovao u događaju.
 • U slučaju promjene mjesta događaja o kojoj priređivač nije dao obavijest, oklada se poništava i obračunava prema tečaju "1".

GOLF

 • Oklada "pobjednik turnira". Pobjednikom turnira smatra se golfer, koji je osvojio prvo mjesto u turniru. Ako dvojica ili više vodećih sudionika ostvare jednake rezultate na kraju regularnog vremena igre, pobjednik turnira se obično određuje po principu odustajanja od igre i suglasnosti o neriješenom rezultatu. U tom slučaju, pobjednik play-offa se smatra pobjednikom turnira, dok svi ostali natjecatelji osvajaju drugo mjesto.
 • Kod nekih turnira službene osobe mogu predložiti kandidatima za pobjedu da odigraju određeni broj dodatnih rupa. U tom slučaju pobjednikom se smatra natjecatelj koji je nakupio najmanji broj bodova prilikom prelaženja dogovorenog broja rupa.
 • Oklada "tko je bolji". U predloženim okladama predlaže se pogoditi golfera koji će odigrati bolje. Boljim će se smatrati onaj golfer koji preći cijeli teren (18 rupa) nakupivši najmanji broj bodova.
 • Ako sudionik koji je započeo natjecanje napusti igru prije prelaska svih 18 rupa, tada mu se pripisuje poraz nezavisno od rezultata. Početkom igre smatra se prvi udarac u smjeru prve rupe. Ukoliko natjecatelj odustane od igre prije početka sve oklade zaprimljene na navedenog igrača podliježu povratu.
 • Ukoliko se sastav grupe koji je započeo turnir izmijeni, tada se oklade zaprimljene obzirom na prvotni sastav grupe smatraju nevažećima.
 • Ako se promijeni raspored početka turnira ili bude odgođen tijekom turnira, tada se sve oklade zaprimljene unutar 25h smatraju važećima. Ako je navedeni događaj odgođen za kasnije od 25h, tada oklade podliježu povratu.

Druge vrste sporta i ostale vrste klađenja (golf, šah, pikado, rugby, snooker, floorball, predsjednički izbori, izbori za Miss, itd.)

 • Za ostale vrste sporta i oklada s obzirom na njihove značajke sukladno propisima primjenjuju se navedena sportska Pravila sa točno određenim ili neodređenim vremenom igre. U slučaju izuzetaka navedenih u Pravilniku, priređivač ih je dužan objaviti na tečajnoj listi.
 • Za rezultat događaja uvijek će se uzimati u obzir rezultati, ostvareni u regularnom vremenu natjecanja, osim slučaja, kada priređivač već u ponudi odredi da se za neki događaj uzima u obzir konačan rezultat. Sve ostale izmjene, odluke od treće strane ili komisija neće se uzimati u obzir.

Klađenje na prolaz u kvalifikacijama, ocjenu, itd.

 • Kod klađenja na prolaz i tome slično, ne vrijedi pravilo zadržavanja, tj. oklade su važeće do kraja natjecanja.

Najbolji strijelac.

 • Sve oklade su važeće do kraja natjecanja.

KLAĐENJE UŽIVO

 • Oklade Uživo su vrsta oklade organizirane od strane priređivača FAVORIT SPORTSKA KLADIONICA tijekom stvarnog trajanja sportskih događaja ili drugih vrsta događaja u ponudi, isključivo na rezultate koji još nisu određeni. Oklade koje su iz bilo kojeg razloga zaprimljene nakon objavljivanja rezultata priređivač ima pravo smatrati nevažećima (u tom slučaju isplate se vrše prema tečaju "1").
 • Tečajevi za oklade Uživo neprestano se mijenjaju, odražavajući razvoj događaja na utakmici. Obnova informacija o događaju i rezultatima u tijeku događaja/natjecanja informativnog je karaktera. Neispravno prikazan trenutni rezultat ne smatra se razlogom za poništavanje oklade.
 • Prilikom klađenja na događaje Uživo klijent može odabrati jednu od opcija: "Odabrati bilo koju izmjenu tečaja" ili "Oklada na veći tečaj", prema kojima će se odrediti hoće li njegova oklada biti zaprimljena. Ako se u vrijeme zaprimanja oklade tečaj izmijenio u bilo kojem vidu, ili samo u slučaju da je izmijenjeni tečaj veći u odnosu na početni tečaj oklade izabrane od strane klijenta.
 • Rezultatima klađenja Uživo smatraju se rezultati objavljeni odmah nakon završetka događaja/natjecanja. Sve naknadne promjene ne podliježu obračunu prilikom predlaganja oklada Uživo. Priređivač FAVORIT SPORTSKA KLADIONICA samostalno obračunava oklade Uživo na osnovi vlastitih statističkih podataka o stvarnom tijeku igre. Ako nije određeno drugačije, tada kod klađenja Uživo sve oklade na igrače, koji ne sudjeluju u natjecanju smatraju se nevažećima. Kod rezultata, čiji ishod je poznat u tijeku utakmice, obračun oklada po mogućnosti se vrši odmah nakon završetka događaja.
 • Sve oklade, čiji je rezultat određen u režimu Uživo (uključujući oklade na događaje, tko će dati sljedeći gol, dobiti žuti karton, ukupan zbroj „više“ ili će odigrati određeni segment utakmice itd.), smatraju se važećima čak i u slučaju, ako su turnir ili događaji bili prekinuti.
 • Reklamacije vezane uz oklade na događaj Uživo, zaprimaju se u tijeku 24h od trenutka početka događaja.
 • U slučaju da je utakmica prekinuta ili nije odigrana unutar 25h, oklade zaprimljene u tom trenutku ne podliježu obračunu. Kod rezultata, koji nisu jednoznačno određeni, te koji se nisu održali i/ili nisu u potpunosti završeni, tečaj dobitka na navedene oklade obračunava se sa "1".
 • Priređivač uzima na sebe pravo ispravka očiglednih grešaka (čak i nakon završetka događaja), koje su se dogodile prilikom unosa informacija o tečajevima ili kod obračuna iznosa oklada (naprimjer, greške u Hendikepovima, ukupnim zbrojevima, tečajevima, i dr.), te uzima za pravo odrediti, da li su navedne oklade nevažeće (u tom slučaju isplata se obračunava prema tečaju "1").

Oklade, zaprimljene u režimu Uživo smatraju se nevažećima (isplata kod navedenih oklada obračunava se prema tečaju "1"), te prilikom sljedećih tehničkih grešaka:

 • Očigledne i tehničke greške - Priređivač ne snosi nikakvu odgovornost za greške prilikom unosa, prijenosa podataka ili obračuna oklada. Također, FAVORIT SPORTSKA KLADIONICA uzima na sebe pravo ispravka očiglednih grešaka prilikom unosa informacija o tečajevima oklada i/ili kod obračuna iznosa oklada (naprimjer, greške u tečajevima, neispravnim nazivima timova, neispravno prikazanim događajima) ili određivanja da li su odgovarajuće oklade važeće, čak i nakon završetka događaja. U slučaju ispravka očiglednih grešaka, oklade podliježu povratu. Najčešćim tehničkim greškama smatraju se:
  • Greške prilikom unosa tečaja - ako je tečaj (ili parametar Hendikepa/ukupnog zbroja itd.) prikazan bez znaka dijeljenja (točke) ili s bilo kojom dodatnom znamenkom. Naprimjer: umjesto tečaja 1,8 prikazano je 18, umjesto 2 prikazano je 23, umjesto 3 prikazano je 30 itd.
  • Ogledalske greške - kada su tečajevi na igrače prikazani na dijametralno suprotan način. U tom slučaju favorit utakmice (uključujući aktualni favorit događaja Uživo) prikazan je s tečajem, koji je veći od tečaja outsidera navedenog događaja).
   Naprimjer: Košarka. Barcelona-Unicaja. Pobjednik utakmice. Umjesto 1,2 4 prikazano je 4 1,2.
  • Greška kod zapisivanja - ako su svi tečajevi ispravno prikazani, ali su timovi zapisani u krivom redu (česti slučaj "Ogledalske greške").
   Naprimjer: Zapis. Košarka. Unicaja-Barcelona. Pobjednik utakmice. 1,2 4 umjesto Košarka. Barcelona-Unicaja. Pobjednik utakmice. 1,2 4.

Javni pokazatelji očiglednih grešaka su: vrlo visoka razlika u tečajevima FAVORIT SPORTSKE KLADIONICE i ostalih priređivača, tečajevi, koje je praktički nemoguće objaviti u tijeku utakmice.

Pravo odluke, da li je dopuštena u navedenom slučaju očigledna ili tehnička greška, ili ne uzima na sebe isključivo priređivač FAVORIT SPORTSKA KLADIONICA.

 • FAVORIT SPORTSKA KLADIONICA uzima na sebe pravo određivati poništavanje oklada, koje su zaprimljene na osnovi neispravnih tečajeva i očiglednih pogrešaka. O izmjenama u bilanci, klijent će biti informiran pravovremeno.
 • priređivač uzima na sebe pravo otkazivanja oklada, čak i poslije završetka događaja, ako su navedene oklade zaprimljene u tijeku tehničkog kvara ili prilikom očigledne greške.
 • u slučaju da iz tehničkih razloga oklade ne sadrže neophodnu količinu sredstava na računu, tada se navedene oklade smatraju nevažećima.
 • priređivač ima pravo navoditi klijenta na odgovornost za bilo kakvu učinjenu štetu, ako se klijent namjerno okoristio tehničkom ili administrativnom greškom prilikom uplate i/ili isplate novca na račun.

Mreža kladionica ne snosi odgovornost za točnost rezultata u vrijeme odigravanja događaja u režimu Uživo. Za dobivanje najtočnije i pravovremene informacije o rezultatima sportskih događaja, koji se određuju za oklade Uživo, preporuča se korištenje alternativnih izvora informacija.

Virtualne igre

 • Priređivač može nuditi različite vrste virtulanih igrara u svoj ponudi.
 • Zaprimanje oklada prestaje s početkom događaja.
 • Sve oklade zaprimljene nakon početka događaja su nevažeće.
 • Priređivač može po vlastitoj odluci prestati primati oklade za događaj prije njegovog početka.Može to isto učiniti u slučaju kvara sustava, komunikacije ili opreme.
 • Priređivač ne odgovara za bilo koju štetu ili gubitak nastalu igraču koji se mogu dogoditi zbog kvara sustava, komunikacije ili opreme uslijed izvanrednih okolnosti (viša sila i sl.).
 • Za sve eventualne okolnosti koje nisu obuhvaćene ovim člankom, primjenjuju se ostale odredbe pravila igre na sreću klađenja priređivača.
 • Kod virtualnih igara za obračun se uzima u obzir isključivo službeni rezultati koji su pohranjeni na magnetnom mediju priređivača.

VRSTE VIRTUALNIH IGARA:

VIRTUALNI NOGOMET

Kod virtualnog nogometa postoji mogućnost klađenja na:

 • pobjednika utakmice
 • pobjednika 1.poluvremena
 • pobjednika 2.poluvremena
 • poluvrijeme/kraj
 • hendikep
 • zbroj i broj golova
 • daje/ne daje gol
 • točan rezultat i druge igre

VIRTUALNA KOŠARKA

Kod virtualne košarke postoji mogućnost klađenja na:

 • pobjednika utakmice
 • zbroj koševa
 • zbroj koševa timova
 • prednost pobjednika
 • prvi do X koševa i druge igre

VIRTUALNI TENIS

Kod virtualnog tenisa postoji mogućnost klađenja na :

 • pobjednika meča
 • pobjenika seta
 • pobjednika gema
 • zbroj gemova
 • točan rezultat i druge igre

VIRTUALNE UTRKE KONJA

Kod virtualnih utrka konja postoji mogućnost klađenja na :

 • pobjednika utrke
 • da nije pobjednik utrke
 • plasman u prva tri
 • da nije u prva tri
 • točan redoslijed prva dva ( STRAIGHT FORECAST/EXACTA/DOUBLE)
 • prva dva gdje redoslijed nije bitan ( DUAL FORECAST /QUINELLA)
 • točan redoslijed prva tri ( STRAIGHT TRICAST/TRIFECTA )
 • prva tri gdje redoslijed nije bitan ( DUAL TRICAST ) i druge igre

VIRTUALNE UTRKE PASA

Kod virtualnih utrka pasa postoji mogućnost klađenja na:

 • pobjednika utrke
 • plasman u prva dva
 • plasman u prva tri
 • točan redoslijed prva dva ( STRAIGHT FORECAST/EXACTA/DOUBLE )
 • prva dva gdje redoslijed nije bitan ( DUAL FORECAST/QUINELLA )
 • točan redoslijed prva tri ( STRAIGHT TRICAST /TRIFECTA)
 • prva tri gdje redoslijed nije bitan ( DUAL TRICAST ) i druge igre

Članak 17.

ON-LINE IGRANJE (IGRANJE NA DALJINU)

Priređivač, koji je dobio dozvolu od Ministarstva financija ima pravo organizirati Internet klađenje ili igre na sreću pomoću SMS.

Registracija i identifikacija

U Internet igrama na sreću mogu sudjelovati samo osobe, koje su navršile 18 godina i zaregistrirane su kod priređivača u skladu sa pravilima u navedenom članku.

Registracija je moguća na:

 • stranici priređivača www.favbet.hr
 • u bilo kojoj poslovnici FAVORIT SPORTSKE KLADIONICE

Za registraciju i identifikaciju, klijent je dužan dostaviti osobne podatke priređivaču.

Nakon uspješne registracije i identifikacije, priređivač FAVORIT SPORTSKA KLADIONICA će aktivirati virtualni račun klijenta, a klijent će dobiti poruku na elektronsku poštu sa podacima, neophodnima za sudjelovanje u Internet igri. Klijent može u bilo kojem trenutku promijeniti lozinku iz sigurnosnih razloga.

Registracijom klijent potvrđuje svoju punoljetnost i suglasnost na uvjete igre.

Svi podaci, koje je priređivač zaprimio od klijenta tijekom registracijskog procesa smatraju se tajnom. Priređivač može objaviti navedene podatke, samo na osnovi zakona.

Načini zaprimanja oklada za igre na sreću

Da bi igrač mogao sudjelovati u igrama na Internetu, dužan je prebaciti novčani iznos na svoj račun na jedan od sljedećih načina:

 • gotovinom u poslovnicama
 • pomoću kreditne kartice koristeći sučelje na web stranici priređivača ili pomoću Internet bankarstva
 • ostalim elektronskim načinima plaćanja
 • na terminalima za klađenje

Navedene transakcije nije moguće poništiti.

Načini isplate dobitka

Svaki dobitak na Internetu automatski će se isplaćivati na elektronski račun klijenta.

Isplata dobitka Internet klađenja bit će sprovedena ne kasnije 3 dana od trenutka izbora načina plaćanja:

 • u poslovnicama
 • na kreditnu ili bankovnu karticu
 • u pretincu sustava za plaćanje

Ostala pravila

Priređivač FAVORIT na svojim stranicama objavljuje informaciju o odgovornosti igre i načinu zaštite klijenata, a također kontakte ustanova, koje mogu pomoći igračima u slučaju problema s igrama na sreću (ovisnost, socijalni i drugi problemi).

Da bi se odjavio iz sustava Internet igara na sreću, klijent je dužan poslati pismenu molbu na adresu priređivača. Najkasnije 3 dana poslije primitka molbe, priređivač je dužan povezati se sa klijentom radi potvrde odjave, te će nakon toga molba klijenta biti ispunjena, a iznos sa njegovog elektronskog računa bit će isplaćen na drugi račun u roku od 3 dana.

Priređivač ima pravo otkazati odjavu klijenta bez ikakvog razloga. Također, priređivač ima pravo otkazati ili ograničiti okladu.

Članak 20.

Priređivač je dužan ne kasnije 3 dana nakon završetka događaja objaviti rezultate događaja. Rezultate prijašnjih događaja priređivač otvoreno objavljuje.

Dobitnima se smatraju samo službeni rezultati, koji su objavljeni u poslovnici priređivača.

Članak 21.

Dobici se isplaćuju prema dobitnom računu u bilo kojoj poslovnici priređivača FAVORIT SPORTSKA KLADIONICA ili na drugom mjestu, koje je odredio priređivač. Priređivač je dužan isplatiti dobitak ne kasnije 14 dana od trenutka objave službenih rezultata.

Dobitak na oklade, koje su zaprimljene na kladomatima mogu se isplatiti pomoću unosa broja dobitnog listića na kladomatu. Kladomat isplaćuje dobitak i poslije isplate ispisuje se potvrda. Dobitni listić nakon isplate dobitka nije potrebno čuvati, jer se svi podaci zapisuju na magnetski medij kladomata.

U vrijeme dobitka na zahtjev priređivača, klijent je dužan pokazati dokument, kojim se potvrđuje osobnost klijenta. U protivnom slučaju, priređivač može zadržati isplatu, dok klijent ne ispuni navedene uvjete.

Priređivač može prema vlastitom nahođenju isplatiti dobitak na bankovni račun klijenta. Klijent je pri tome dužan dostaviti broj svog bankovnog računa.

Članak 22.

Pravo na isplatu dobitka smatra se zastarjelim poslije 60 dana od trenutka dobivanja prava na dobitak.

Sudionik ima pravo na reklamacije vezane uz rezultate za oklade Uživo u tijeku 25h od trenutka završetka događaja.

Sudionik ima pravo na reklamacije vezane uz rezultate događaja navedene u ponudi u tijeku 72h, od trenutka završetka događaja.

Članak 23.

Dobici se isplaćuju na osnovi dobitnog i ispravnog listića. Dobitni listić može biti isplaćen samo jednom, a u slučaju ponovnog korištenja ili prerade listića, gubi se pravo na isplatu.

Ispravan je onaj listić, koji sadrži sve elemente navedene u članku 11. navedenih pravila.

U slučaju neispravnog listića sudionik ima pravo na isplatu samo poslije riješenja komisije priređivača.

Članak 24.

Završni izvještaj o rezultatima prošlog tjedna, popis oklada za tekući tjedan, statistika i prikaz liga događaja, priređivač objavljuje u poslovnicama i na Internet stranicama.

Članak 25.

Priređivač je dužan držati u tajnosti sve podatke o klijentima, te ima pravo objaviti podatke samo poslije suglasnosti klijenta ili suglasno zakonu.

Članak 26.

Dužnosti priređivača pred igračima prikazani su u navedenim pravilima.

Članak 27.

Za rješavanje sporova koji proisteknu iz sudjelovanja u igri klađenja mjesno i stvarno nadležan je Općinski sud u Zagrebu.

Članak 28.

Navedena pravila stupaju na snagu od trenutka njihovog rješenja, te poslije odobrenja Ministarstva Financija Republike Hrvatske.

FAVORIT SPORTSKA KLADIONICA
Sergey Ivanov
Direktor

Tekst navedenih pravila odobren je odlukom od strane Ministarstva Financija Republike Hrvatske.

KLASA: UP/I-461-05/16-01/118

URBROJ: 513-07-21-01/16-3